Już widzę oczami wyobraźni te kotlety z cukinii i te sałaty świeże i chrupiące, takie zielone wszystko i do tego ten sos. Powinnam napisać TEN SOS!! Żal mi było każdej kropelki, której nie wyskrobałam z miksera, serio.
Idealnie gładki, kremowy, w smaku niebo, taki sos pasuje do każdej sałatki, świetny do letnich dań, jako dodatek do potraw z grilla. Będzie także pyszny z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami lub po prostu ze świeżym chlebem. Prezentuje się super, każdy po niego sięgnie, zapewniam Cię. Więc lepiej kup dużo awokado i zrób go porządny zapas jeśli planujesz zaprosić gości.
Robi się go moją ulubioną metodą, czyli wrzuć i zmiksuj a potem podawaj i życz wszystkim smacznego.
Sos z awokado i bazylii – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 1 dojrzałe awokado
- 40g soku z cytryny
- 200g jogurtu greckiego naturalnego
- 100g mleka roślinnego (lub krowiego jeśli wolisz)
- liście z 4 gałązek bazylii
- 1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
- 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)
- szczypta czarnego pieprzu
1. Do naczynia miksującego włożyć ząbek czosnku, posiekać 3s/obr.8.
2. Dodać awokado, wycisnąć sok z cytryny (ja kładę sitko na naczyniu miksującym, taruję wagę i wyciskam sok przez sitko, w ten sposób wyłapuję wszystkie pestki), jogurt, mleko, liście bazylii, ksylitol, sól i pieprz, zblenduj 10s/obr.7.
3. Można podawać od razu lub przelać do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymać w lodówce do 5 dni.
Jeśli chcesz ten sos zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego posiekaj drobno czosnek, wrzuć go do wysokiej miski lub słoika, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładko. Jeśli używasz blendera kielichowego od razu wrzuć do niego wszystkie składniki i zmiksuj do gładkości.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.