You are currently viewing Pierniczki szwedzkie Pepparkakor misie z migdałem

Pierniczki szwedzkie Pepparkakor misie z migdałem

Pierniczki szwedzkie pepparkakor to najlepsze pierniczki do dekorowania i odwzorowania kształtu. Po upieczeniu będą wyglądać właśnie tak jak chcesz – nie rosną prawie wcale i pozostają idealnie płaskie. W związku z tym czemu nie miałyby być misiami trzymającymi migdały?


W smaku są jeszcze bardziej korzenne niż pierniczki ekspresowe (te które są miękkie po upieczeniu) – nazywane są także imbirowymi, stąd poza przyprawą do piernika dodajemy do nich jeszcze imbir i cynamon.

Poniżej znajdziesz filmik z moim komentarzem, zobacz jak łatwo zrobić takie efektowne pierniczki. Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Pierniczki szwedzkie Pepparkakor – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g prawdziwego miodu (przykładowo takiego jak ten)
  • 110g masła
  • 80g cukru trzcinowego (ja używam takiego)
  • 380g mąki orkiszowej lub pszennej (może być chlebowa typ 800-1000)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy do pierników (tutaj przepis)
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1,5 łyżeczki suszonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1. Do naczynia miksującego dodać 150g miodu, 110g masła, 80g cukru trzcinowego, podgrzać 6min/70°C/obr.1. Naczynie miksujące wyjąć z obudowy i odstawić na bok na kilka minut do przestygnięcia (oczywiście zdjąć pokrywkę).

2. Włożyć naczynie miksujące na miejsce, dodać 380g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika, 2 łyżeczki kakao, 1,5 łyżeczki suszonego imbiru, 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu, 1,4 łyżeczki soli i 1,4 łyżeczki proszku do pieczenia, wyrobić 3min/interwał.

3. Ciasto zawinąć w folię lub umieścić w misce, włożyć do lodówki na około 1 godzinę – powinno zrobić się dosyć twarde i nie powinno się kleić. Można je zostawić w lodówce na całą noc, a do pieczenia przystąpić następnego dnia.

4. Rozgrzać piekarnik do 160°C. Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać w nim dowolne kształty. Mogą to być misie trzymające migdały lub orzechy, wystarczy foremkę w kształcie misia wyciąć pierniczek, pomiędzy łapkami ułożyć migdał lub orzech i delikatnie skleić łapki ze sobą. Jeśli skleimy je zbyt słabo w czasie pieczenia mogą się rozkleić i otworzyć. Następnie wykałaczką zrobić oczy i nosek misia (w razie wątpliwości zobacz na filmie jak to zrobić). Jeśli mają wisieć na choince trzeba pamiętać o zrobieniu dziurek na nitkę.

5. Piec 10 minut w 160°C.

6. Po upieczeniu pierniczki są twarde, muszą poleżeć w wilgotnym miejscu przez około 2 tygodnie, aby zmięknąć. Innym sposobem jest włożenie ich do szczelnie zamykanego pudełka lub woreczka z kawałkiem świeżego jabłka, należy pamiętać o częstym wymienianiu jabłka – nie może spleśnieć.

Pierniczki szwedzkie Pepparkakor misie z migdałem Thermomania Thermomix

Dodaj komentarz