Pisałam Ci już kilka razy o jednej z najlepszym według mnie książek z przepisami na Thermomix – Nasi przedstawiciele polecają. Ja kocham książki w ogóle, także dobre książki kucharskie. Gdy otwieram tę książkę – wszystkie przepisy mi się podobają, każdy mam ochotę wypróbować (i zapewne w końcu tak będzie 😉 ). Teraz przyszła kolej na murzynka błyskawicznego, po prostu musiałam ten przepis przetestować, oczywiście zmodyfikować go i polecić Tobie. 🙂
Zdecydowanie zmniejszyłam ilość cukru, zmieniłam mąkę pszenną na orkiszową i zamiast konfitur (które też wszakże są bardzo słodkie) użyłam dżemu 100% (czyli bez dodatku cukru).
Zacznij od obejrzenia poniższego filmiku, zobacz jak to odbyło się w mojej kuchni – od razu uprzedzam, że murzynek wyjdzie Ci piękny, wysoki i bardzo wilgotny i będzie go cała wielka blacha. 🙂
Przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Murzynek błyskawiczny – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 500g mleka (ja używam mleka bez laktozy)
- 100g oleju
- 250-300g cukru trzcinowego (na przykład takiego) lub ksylitolu (u mnie taki)
- 2 jajka
- 540g mąki orkiszowej (używam tej) lub pszennej
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka wanilii (ja stosuję tę bo pięknie pachnie) lub ekstraktu z wanilii (mam taki)
- 2-3 łyżeczki przyprawy do pierników (przepis na domową przyprawę)
- 50g gorzkiego kakao (na przykład to jest świetne do wypieków)
- 280g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie 100% bez cukru – taki jak tu)
- 100g mlecznej czekolady
- 2 łyżki śmietany min. 30%
1. Rozgrzać piekarnik do 180°C .
2. Do naczynia miksującego wlać 500g mleka, 100g oleju, wsypać 250-300g cukru trzcinowego lub ksylitolu, dodać 2 jajka, 540g mąki, 2 łyżeczki sody, łyżeczkę wanilii, 2-3 łyżeczki przyprawy korzennej i 50g gorzkiego kakao, wymieszać 1min/obr.5.
3. Dodać 280g dżemu z czarnej porzeczki, ponownie wymieszać 20s/obr.wsteczne 4.
4. Ciasto przelać do dużej blachy (40x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut w 160°C, zwiększyć temperaturę do 180°C i piec kolejne 25-30 minut.
5. Przygotować polewę: do naczynia miksującego włożyć 100g mlecznej czekolady i dodać 2 łyżki śmietany min. 30%, podgrzać 5min/50°C /obr.2. Gotową polewą polać przestudzone ciasto, podawać po zastygnięciu polewy.