Deser z tapioki to wielki zdobywca serc zarówno małych, jak i dużych. Każdy, kto go spróbuje, po prostu się w nim zakochuje i to po same uszy. Słodki, mięciutki, z małymi, jędrnymi kuleczkami, coś wspaniałego.
Tapioka to produkt skrobiowy powstały z mielenia manioku. Występuje w postaci perłowych kulek, płatków i mąki. Jest lekkostrawny, ma niewiele białka, jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku, nie ma glutenu ani cholesterolu. W związku z tym mogą ją spożywać osoby z nietolerancją glutenu i białka. Co więcej – wspomaga działanie układu pokarmowego. Zagęszcza się nią sosy, musy, puddingi, a także popularną Bubble Tea.
Łatwo ją kupić – w każdym sklepie na stoisku ze zdrową żywnością i oczywiście przez internet. Kosztuje niewiele, a wystarcza na długo, chociaż kto wie, może teraz będziesz robić deser z tapioką codziennie?
Perełki tapioki wystarczy zalać mlekiem i moczyć je przez godzinę, a następnie w tym samym mleku gotować 15 minut. Tak ugotowaną tapiokę można rozlać do przygotowanych pucharków, przykryć łyżką sosu z ulubionych owoców i wstawić do lodówki, kiedy tylko pudding się schłodzi będzie gotowy do jedzenia. Lub można go pochłaniać na ciepło.
Deser kokosowy z tapioki z frużeliną wiśniową – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 130g tapioki – perełek małych lub dużych, u mnie takie
- 450g wody
- 300g wiśni rozmrożonych lub świeżych drylowanych
- 40g ksylitolu lub cukru trzcinowego lub cukru
- 1 czubata łyżka skrobi (mąki) kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 400g mleczka kokosowego (moje ulubione to te)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szczypta soli
1. 130g tapioki wsypać do miseczki, zalać 400g gorącej wody, pomieszać i odstawić na kilkanaście minut.
2. Do naczynia miksującego wsypać 300g wiśni, wlać 50g wody, gotować 5min/100°C/obr.0,5. Dodać 20g ksylitolu lub cukru trzcinowego lub innego słodzidła, 1 łyżkę skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej, gotować 1min/100°C/obr.1. Frużelinę przelać do miseczki. Umyć naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego wlać namoczoną tapiokę razem z wodą, mleko kokosowe, 20g ksylitolu lub cukru (lub innego słodzidła), esencję waniliową i szczyptę soli, zagotować 15min/95°C/obroty wsteczne 2,5. Zostawić w naczyniu miksującym na 10 minut. Po tym czasie przełożyć do pucharków lub szklanek, na wierzch nałożyć frużelinę.
4. Można pałaszować od razu lub po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
Jak przyrządzić ten deser bez urządzenia wielofunkcyjnego? Frużelinę ugotuj tak jak w przepisie – do garnuszka włóż wiśnie z wodą i zagotuj, gdy zaczną się rozpadać dodaj pozostałe składniki i gotuj chwilę do zgęstnienia, cały czas mieszając. Wsyp tapiokę do rondelka, zalej tapiokę wodą, odstaw na kilkanaście minut. Dodaj pozostałe składniki i gotuj przez kilkanaście minut na małym ogniu, odstaw na 10 minut do spęcznienia. Przełóż tapiokę do pucharków, udekoruj frużeliną i możesz jeść od razu. Smacznego!
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.