You are currently viewing Ciasto bajaderka takiego jeszcze nie znasz

Ciasto bajaderka takiego jeszcze nie znasz

To ciasto nie tylko super wygląda, ono też smakuje wyśmienicie, nie da się porównać tego smaku z żadnym znanym mi ciastem poza może bajaderką właśnie. 🙂

Robi się je dosyć łatwo, nie wymaga dużo czasu, jedyny problem jest taki, że z tego przepisu wyjdzie Ci mała blaszka (25×30 cm). Także jeśli ciasto Ci posmakuje szykuj się na powtórkę, tudzież rozważ zrobienie podwójnej porcji na większej blaszce.


Ciasto bajaderka takiego jeszcze nie znasz Thermomania Thermomix

Przepis znalazłam w książce „Nasi przedstawiciele polecają”, został przeze mnie zmodyfikowany. Zmniejszyłam ilość cukru, zastąpiłam go ksylitolem, użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Ciasto da się zrobić zarówno w TM31 jak i w TM5.

Kilka uwag odnośnie ciasta oraz jak powinno wyglądać na poszczególnych etapach znajdziesz w poniższym filmie. Zachęcam do subskrypcji mojego kanału na YouTube – jest tam wiele ciekawych przepisów nie publikowanych na blogu.

Ciasto bajaderka –  www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g ksylitolu lub cukru
  • 500g mąki orkiszowej  (typ od 450 do 720 na przykład taka) lub pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g twardego masła
  • 2 jajka
  • 220g dżemu wiśniowego 100% bez cukru
  • 250g mleka roślinnego lub krowiego
  • 250g bakalii (dowolnych na przykład rodzynki, orzechy, migdały)
  • 50g rumu
  • 100g czekolady mlecznej (ja używam takiej mlecznej kuwertury)
  • 30g śmietany 30%
  • połówki orzechów pecan lub włoskich do dekoracji

1. Do naczynia miksującego wsypać 150g ksylitolu lub cukru, zmiksować 20s/obr.10. Rozgrzać piekarnik do 170°C .

2. Do naczynia miksującego dodać 500g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 250g twardego masła, wymieszać 20s/obr.4.

3. Dodać 2 jajka, wymieszać 20s/obr.4, a potem wyrobić: 1min/.

4. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie je rozłożyć w blaszkach o wymiarach 25x30cm. Piec każdą część przez 20-25 minut w 170°C .

5. Jedną część upieczonego ciasta posmarować 220g dżemu wiśniowego.

6. Drugą upieczoną część ciasta pokroić na kawałki, włożyć je do naczynia miksującego i rozdrobnić – 3s/obr.6. Dodać 250g mleka roślinnego lub krowiego, 250g dowolnych bakalii, 50g rumu, wymieszać 10s/obr.3 lub do momentu gdy powstanie gładka masa z bakaliami (w razie wątpliwości zobacz na filmie jak powinna wyglądać). Gotową masę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem wiśniowym.

7. Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady mlecznej, rozdrobnić 5s/obr.8. Dodać 30g śmietany min. 30%, podgrzać 3min/90°C /obr.2. Gotową polewę rozsmarować równomiernie na cieście. Udekorować orzechami.

Ciasto bajaderka takiego jeszcze nie znasz Thermomania Thermomix
[mailerlite_form form_id=2]