To jest przepis, który koniecznie musicie wypróbować jeśli lubicie mleczną czekoladę i maliny 😉 – oto przepis na tartę bez pieczenia, którą przygotujecie w Thermomixie.
Spód tarty jest zrobiony z czekoladowych ciasteczek, więc jest kruchy i przepyszny. Natomiast jej wnętrze to puszysty mus o smaku mlecznej czekolady, a do tego maliny! Wspaniałe zestawienie, myślę, że jak wypróbujecie ten przepisu bez pieczenia, będziecie do niego wracali. Ja tak właśnie zrobię i to już wkrótce. 🙂
Zobaczcie poniższy filmik aby wszystko stało się jasne.
Tarta czekoladowa z musem z mlecznej czekolady i malinami – przepis na Thermomix
Składniki na spód:
- 50g miękkiego masła
- 50g mlecznej czekolady
- 300g ciasteczek czekoladowych typu markiz (u mnie Neo)
- ok. 350g świeżych malin
Składniki na mus:
- 500g śmietany kremówki (min. 30%)
- 200g mlecznej czekolady
- 50g gorzkiej czekolady
- 1 listek żelatyny (lub 1 łyżeczka jeśli używacie żelatyny w proszku)
1. Do naczynia miksującego dodać: 50g miękkiego masła, 50g mlecznej czekolady – roztopić 3min/40 stopni C/obr.1. Dodać 300g ciastek czekoladowych tzw. markiz (u mnie Neo) – zmiksować 30s/obr.5. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o wymiarach 23-24cm, uformować rękami spód i boki (na wysokość 1,5cm). Na ciasteczkowym spodzie ułożyć maliny – dziurką do dołu – obok siebie ale nie bardzo ściśle. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania musu.
2. 1 listek żelatyny (lub jedną łyżeczkę żelatyny) zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
3. Do naczynia miksującego wlać 180g śmietany kremówki (przy okazji w napisach przy filmiku jest błąd – jest podana całkowita ilość śmietany, ale na tym etapie dodajemy 180g) – podgrzać 3min/90 stopni C/obr.1 – w trakcie przez otwór w pokrywie wrzucić napęczniałą żelatynę. Następnie do naczynia dodać pokruszone 200g mlecznej czekolady i 50g gorzkiej czekolady, zostawić na 2 minuty bez mieszania – czekolada sama zmięknie i się rozpuści. Po tym czasie wymieszać – 30s/obr.2. Przelać do innego naczynia i odstawić aż osiągnie temperaturę pokojową ale nie może zastygnąć. Umyć i wysuszyć naczynie miksujące.
4. Założyć motylek, wlać 320g śmietany kremówki (mocno schłodzonej) – ubijać z motylkiem i zdjętą miarką – 1-2min/obr.3,5 – do sztywnego ubicia śmietany.
5. Śmietanę delikatnie przełożyć do miski, dodawać do niej stopniowo sos czekoladowy, mieszać ostrożnie przy pomocy rózgi kuchennej – do połączenia się składników. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Inspiracją do powstania tego wpisu i filmu był przepis ze strony www.mojewypieki.com – przepis został odrobinę zmodyfikowany.