Już bardziej jesiennie być nie może – kasza pęczak z dynią i kurkami – innymi słowy pęczotto. 🙂 Kwintesencja jesieni według mnie – danie na ciepło, z dodatkiem mojej ukochanej dyni i nowości w mojej kuchni, czyli kurek.
W smaku rewelka, bardzo lubię wszystkie kasze, a w tym wydaniu pokochałam pęczak jeszcze bardziej. Przedtem bardziej kojarzył mi się z krupnikiem. Wypróbuj ten przepis, będziesz zadowolony z efektu i smaku. Możesz użyć dowolnej ulubionej dyni, jeśli smak dyni hokkaido jest dla Ciebie zbyt intensywny wypróbuj dynię piżmową. Mogłabym ją zjeść całą na surowo, pachnie bardzo świeżo i owocowo, świetnie nadaje się także do ciast i koktajli.
Zobacz poniższy filmik, dowiesz się z niego między innymi jak bez wysiłku oczyścić kurki. 🙂
Pęczotto z dynią i kurkami – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 250g kaszy pęczak
- 400g dowolnej dyni
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka soli (u mnie zawsze sól himalajska – wygląda tak)
- 2 szczypty czarnego pieprzu
- 600g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego (przepis na koncentrat)
- 10g natki pietruszki
- 50g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 20g masła klarowanego (ja używam takieg0) lub oleju (to jest mój ulubiony)
- 200g kurek
1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić koszyczek, odważyć do niego 250g kaszy pęczak. Kaszę przepłukać wodą, odstawić.
2. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić przystawkę Varoma, odważyć do niej 400g dowolnej dyni pokrojonej na około 2cm kawałki, posypać ją 1 łyżką tymianku, 1/2 łyżeczki soli i 2 szczyptami pieprzu, skropić olejem lub oliwą, wymieszać, odstawić.
3. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 600g wody i włożyć 1 czubatą łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego, wymieszać i odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć 10g natki pietruszki, posiekać 3s/obr.8. Natkę przełożyć do miseczki, odstawić.
5. Do naczynia miksującego dodać 50g cebuli i 1 ząbek czosnku, posiekać 3s/obr.5. Zawartość zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dodać 20g masła klarowanego i 200g oszczyszczonych kurek, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obroty wsteczne 1.
6. Do naczynia dodać wcześniej opłukaną kaszę pęczak, pół łyżeczki soli, przemiszać wszystko kopystką, dusić 2min/120°C/obr. Wsteczne 1.
7. Dodać wcześniej przygotowany bulion. Założyć przystawkę Varoma z dynią, gotować na parze 13min/Varoma/obr. Wsteczne 1. Po tym czasie zdjąć przystawkę Varoma.
8. Do naczynia dodać ugotowaną na parze dynię i natkę pietruszki, mieszać przy pomocy kopystki 25s/obr.2. Zostawić danie w przykrytym naczyniu miksującym na około 10 minut i podawać.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl
[mailerlite_form form_id=2]