Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawić razem z naczyniem miksującym na 30 minut do lodówki.
Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady mlecznej, rozdrobnić ją – 5s/obr.8. Dodać 1 łyżkę oleju, podgrzać: 5min/60°C/obr.1.
Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.
Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są schłodzone).
Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Pokrusz herbatniki, dodaj do nich masło, kakao i cukier kokosowy – zblenduj je na gładką masę.
Jeśli masa wyjdzie zbyt płynna – wstaw ją na 30 minut do lodówki.
Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę mleczną z łyżką oleju.
Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.
Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są schłodzone).
Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.
Film z przepisem
Wskazówki
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Nadchodzą święta”.