Dietetyczny makowiec z polewą orzechowo-pomarańczową
Przepis na dietetyczny, wegański, bezglutenowy makowiec, który jest po prostu niesamowity w smaku, wyglądzie i pozwala się delektować bez wyrzutów sumienia.
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
300g zmielonego maku zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin. Mak możesz też zmielić samodzielnie - 30s/obr.10.
Następnego dnia - do naczynia miksującego wsypać 50g skórki pomarańczowej świeżej (bez białej błonki, która jest gorzka) lub kandyzowanej, dodać 100g blanszowanych migdałów, rozdrobnić 5s/obr.6. Przesypać do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć 750g jabłek, obranych, odpestkowanych i pokrojonych na ćwiartki – posiekać 10s/obr.5.
Do jabłek dodać wcześniej namoczony mak i posiekane migdały ze skórką pomarańczową, a także 150g różnych suszonych owoców, 50g soku pomarańczowego, 4 łyżki rumu, 4 łyżki syropu daktylowego, 200g płatków owsianych, sok z połowy cytryny, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cynamonu – zawartość naczynia przemieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.
Do przemieszanej masy dodać 250g płynnego miodu lub syropu klonowego i 400g płynnego mleka kokosowego, wymieszać – 1min/obr. wsteczne 3.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 24 cm. Umyć naczynie miksujące. Piec 40 minut w 180°C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy polać je polewą – 100g masła z orzechów ziemnych wymieszać z 3 łyżkami syropu klonowego i 100-150g soku pomarańczowego – sok najlepiej dolewać partiami aby uzyskać gładką, dosyć gęstą polewę.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
300g zmielonego maku zalać wrzątkiem, odstawić na 12 godzin. Mak możesz zmielić w maszynce do mielenia lub kupić już zmielony.
Posiekać drobno migdały i skórkę z pomarańczy.
750g jabłek zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Jabłka przełożyć do dużej miski, dodać do nich: wcześniej namoczony mak i posiekane migdały ze skórką pomarańczową, a także 150g różnych suszonych owoców, 50g soku pomarańczowego, 4 łyżki rumu, 4 łyżki syropu daktylowego, 200g płatków owsianych, sok z połowy cytryny, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 1 łyżkę oleju, 1 łyżeczkę cynamonu – zawartość naczynia przemieszać przy pomocy kopystki lub szpatułki.
Do przemieszanej masy dodać 250g płynnego miodu lub syropu klonowego i 400g płynnego mleka kokosowego, wymieszać dokładnie.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem małej tortownicy o średnicy 24 cm. Umyć naczynie miksujące. Piec 40 minut w 180°C. Po upieczeniu wierzch ma być ścięty i suchy w dotyku.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Dopiero wtedy polać je polewą – 100g masła z orzechów ziemnych wymieszać z 3 łyżkami syropu klonowego i 100-150g soku pomarańczowego – sok najlepiej dolewać partiami aby uzyskać gładką, dosyć gęstą polewę.
Film z przepisem
Wskazówki
Mak możesz zmielić w urządzeniu wielofunkcyjnym - 30s/najwyższe obroty. Możesz też użyć maszynki do mielenia lub po prostu kupić mielony mak.