urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
miska
okrągła blaszka o średnicy 24 cm
papier do pieczenia
mikser
waga kuchenna
Składniki
140gmąki orkiszowej lub pszennej
250gcukru trzcinowego, ksylitolu lub erytrolu
20gkakao czarnego lub "zwykłego"
0,5łyżeczkiproszku do pieczenia
90gmasła
150gżurawiny świeżej lub mrożonej
750gtwarogu tłustego lub półtłustego, może być też taki z wiaderka o ile w składzie jest tylko twaróg
250gmascarpone
120-150gśmietany min. 30% tłuszczu
6sztjajek
1łyżeczkaesencji waniliowej
60gskrobi/mąki ziemniaczanej
100gbiałej czekolady
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra-dół). Tortownicę (Ø 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę, 100 g cukru, kakao i proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałki masło i jedno żółtko, wymieszać 15 s/obr. 4. Powinna powstać sypka "kruszonka", przesypać ją do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), wyrównać i docisnąć do dna. Piec 20 min (180°C).
Umyć naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego włożyć twaróg i mascarpone, śmietanę, jajka, białko, cukier (150g), esencję waniliową, białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i skrobię, zmiksować przy pomocy kopystki 60 s/obr. 7.
Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawinę.
Sernik piec przez 1h10min w 160°C grzanie góra/dół.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (góra/dół). Tortownicę (Ø 24 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do miski wsypać mąkę, 100g cukru, kakao i proszek do pieczenia, zimne pokrojone na kawałki masło i jedno żółtko, zmiksować do połączenia składników w sypką "kruszonkę", przesypać ją do przygotowanej wcześniej tortownicy (Ø 24 cm), wyrównać i docisnąć do dna. Piec 20 min (180°C).
Do czystej miski włożyć twaróg i mascarpone, śmietanę, jajka, białko, cukier (150g), esencję waniliową, białą czekoladę połamaną na mniejsze kawałki i skrobię, zmiksować na gładką masę.
Masę serową przelać na upieczony spód, na wierzchu równomiernie rozłożyć żurawinę.
Sernik piec przez 1h10min w 160°C grzanie góra/dół.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego ostudzenia, a następnie odstawić do lodówki na min. 6 godz. (najlepiej na całą noc).