Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w plasterki lub pół plasterki.
Marchew umyć, obrać, pokroić w talarki.
Cebulę obrać, pokroić w piórka lub dużą kostkę.
Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki.
Z kapusty poodrywać całe liście.
Na dnie i bokach żeliwnego kociołka wyłożyć liśćmi kapusty.
Naprzemiennie układać ziemniaki, marchew, cebulę, boczek, kiełbasę, dodając soli i pieprzu. Jeśli lubisz możesz dodawać po łyżce koncentratu pomidorowego do każdej warstwy.
Wszystkie składniki trzeba lekko docisnąć, aby przylegały do siebie.
Na wierzchu ostatniej warstwy ułożyć pokrojone na kawałki masło.
Na koniec ułożyć jeden duży liść kapusty - taka roślinna pokrywka.
Założyć pokrywkę na kociołku i ustawić go na grillu.
Mniej więcej po godzinie warto zajrzeć czy danie jest gotowe, jednak zazwyczaj wymaga dodatkowych 15-20 minut.