urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
mikser
nóż
miska
garnek/rondelek
Składniki
110gmasła
200gcukru trzcinowego
8-9sztśliwek węgierek (lub innych)
1sztjajko
1 łyżeczkaesencji waniliowej
150gmąki orkiszowej lub pszennej
175gmleka
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczyptasoli
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Do naczynia miksującego włożyć 50g masła i 50g cukru trzcinowego, roztopić 8 min/100°C/obr. 1. W tym czasie okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20-24cm wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia.
Karmel z naczynia miksującego przelać do wyłożonej papierem formy do ciasta.
Śliwki przekroić na pół, odpestkować i układać na karmelu.
Do naczynia miksującego włożyć 60g masła i 150g cukru trzcinowego, miksować 30s/obr.3.
Dodać 1 jajko i wanilię, miksować 30s/obr.3.
Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól - miksować 15s/obr.4. Zawartość naczynia zgarnąć szpatułką w dół i ponownie miksować - 5s/obr.4.
Ciasto ostrożnie przełożyć na śliwki, piec 35-40 minut w 180°C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie przyłożyć duży talerz do wierzchu formy i trzymając całość stabilnie odwrócić - tak żeby talerz był na spodzie, a foremka na górze. Delikatnie zdjąć foremkę, odkleić papier do pieczenia. Podawać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Do garnka lub rondelka włożyć 50g masła i 50g cukru trzcinowego, gotować na średnim ogniu około 5 minut ciągle mieszając. W tym czasie okrągłą foremkę do ciasta o średnicy 20-24cm wyłożyć szczelnie papierem do pieczenia.
Karmel z naczynia miksującego przelać do wyłożonej papierem formy do ciasta.
Śliwki przekroić na pół, odpestkować i układać na karmelu.
Przy pomocy miksera zmiksować 60g masła i 150g cukru trzcinowego - do połączenia składników.
Dodać 1 jajko i wanilię, miksować do połączenia składników.
Dodać mąkę, mleko, proszek do pieczenia i sól - miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto ostrożnie przełożyć na śliwki, piec 35-40 minut w 180°C.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 minut. Następnie przyłożyć duży talerz do wierzchu formy i trzymając całość stabilnie odwrócić - tak żeby talerz był na spodzie, a foremka na górze. Delikatnie zdjąć foremkę, odkleić papier do pieczenia. Podawać z lodami śmietankowymi lub serkiem waniliowym.