urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
mikser
miska i miseczka
szklanki/pucharki
Składniki
2sztgalaretki truskawkowej
300ggorzkiej czekolady
400gśmietanki min. 30%
250gtruskawek
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
Przelać ją do płaskiego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
Ciasteczka kakaowe pokruszyć w dłoniach lub zmielić w blenderze.
Połowę ciasteczek rozsypać do przygotowanych 8 pucharków/szklanek.
Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, gdy zastygnie rozdrobnić ją widelcem i rozłożyć po równo do pucharków/szklanek. Można do niej dodać pokrojone na kawałki truskawki.
Czekoladę pokruszyć i roztopić - w mikrofalówce 30s lub w kąpieli wodnej, przestudzić (aż będzie ciepła ale już nie gorąca).
Schłodzoną śmietankę wlać do naczynia miksującego, założyć motylek, ubijać na obrotach 3 do momentu powstania sztywnego kremu - nie podaję czasu - trzeba pilnować, zaglądać, sprawdzać - gdy będziemy za długo ubijać zrobimy masło a nie krem. ;)
Do śmietanki powoli i stopniowo wmieszać przestudzoną czekoladę.
Powstały krem czekoladowy przełożyć po równo do pucharków (na warstwę galaretkową).
Wierzch deseru udekorować resztą pokruszonych ciastek i truskawkami, można też dodać listki i kwiatki.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Przygotować galaretkę truskawkową zgodnie z opisem na opakowaniu.
Przelać ją do płaskiego naczynia, odstawić do ostygnięcia.
Ciasteczka kakaowe pokruszyć w dłoniach lub zmielić w blenderze.
Połowę ciasteczek rozsypać do przygotowanych 8 pucharków/szklanek.
Ostudzoną galaretkę wstawić do lodówki, gdy zastygnie rozdrobnić ją widelcem i rozłożyć po równo do pucharków/szklanek. Można do niej dodać pokrojone na kawałki truskawki.
Czekoladę pokruszyć i roztopić - w mikrofalówce 30s lub w kąpieli wodnej, przestudzić (aż będzie ciepła ale już nie gorąca).
Schłodzoną śmietankę ubić mikserem do momentu powstania sztywnego kremu - nie podaję czasu - trzeba pilnować, zaglądać, sprawdzać - gdy będziemy za długo ubijać zrobimy masło a nie krem. ;)
Do śmietanki powoli i stopniowo wmieszać przestudzoną czekoladę.
Powstały krem czekoladowy przełożyć po równo do pucharków (na warstwę galaretkową).
Wierzch deseru udekorować resztą pokruszonych ciastek i truskawkami, można też dodać listki i kwiatki.