Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Chałko - sernik
Śniadanie w duchu zerowaste - czerstwe pieczywo, w połączeniu z jajkami, mlekiem i owocami daje nam przepyszne śniadanie.
Drukuj
Przypnij przepis
Przygotowanie:
10
minutes
minutes
Gotowanie:
45
minutes
minutes
Całkowity czas:
55
minutes
minutes
śniadanie
Polska
chałka, pudding
Ilość porcji:
8
porcji
Ilość kalorii:
Author:
Joanna Stołowicz
Potrzebujesz
urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
miska
trzepaczka do jajek (lub widelec)
naczynie do zapiekania
Składniki
1
szt
czerstwej chałki (chleba lub kilka bułek itd)
2
szkl
mleka
3
szt
jajek
1
łyżeczka
ekstraktu z wanilii
5
łyżek
cukru trzcinowego lub syropu z agawy
1
garść
płatków migdałów
100-150
g
dowolnych owoców
świeżych lub mrożonych
1
szczypta
soli
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
Do naczynia miksującego dodać mleko, jajka, wanilię, słodzidło i sól, zmiksować 15s/obr. 5.
Chałkę lub inne czerstwe pieczywo pokroić na kromki grubości około 1 cm.
Pokrojone kromki maczać w zalewie i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Całość zalać pozostałą zalewą.
Piec 45 minut w 190 °C pod przykryciem (np z papieru do pieczenia).
Po tym czasie zdjąć przykrycie, udekorować owocami i płatkami migdałów.
Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut w 190°C.
Podawać i zjadać od razu.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Mleko, jajka, wanilię, słodzidło i sól wymieszać w misce - trzepaczką lub widelcem - do połączenia składników.
Chałkę lub inne czerstwe pieczywo pokroić na kromki grubości około 1 cm.
Pokrojone kromki maczać w zalewie i układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Całość zalać pozostałą zalewą.
Piec 45 minut w 190 °C pod przykryciem (np z papieru do pieczenia).
Po tym czasie zdjąć przykrycie, udekorować owocami i płatkami migdałów.
Zapiekać bez przykrycia przez kolejne 20 minut w 190°C.
Podawać i zjadać od razu.
Podoba Ci się ten przepis?
Oznacz mnie na zdjęciu
@thermomania_przepisy
#thermomania_przepisy
!