urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
deska
nóż
miska i miseczka
tarka
Składniki
200głagodnego seraGouda, Edam
200gmąkiorkiszowej lub pszennej
120gmasła
1sztjajka
1łyżeczkasoli
5gsezamu
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
Donaczynia włożyć pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser,zmielić 10s/obr.8.
Dodać 200g mąki, 120g masła pokrojonego na mniejsze kawałki, jajko i łyżeczkę soli, wyrobić – 30s/obr.4.
Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, uformować w wałek długości około 40 cm, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na około 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na plasterki grubości około 5mm. Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch krakersów posypać sezamem (lub dowolnymi innymi ziarenkami). Piec 10 min w 180°C. Pilnujemy i zaglądamy przez szybkę żeby się zbytnio nie spiekły – mają być złoto-brązowe. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (każdy piekarnik piecze trochę inaczej).
Po wystudzeniu przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
W misce połączyć starty ser, mąkę, miękkie masło, jajko i sól w jednolite ciasto.
Ciasto wyjąć z miski, uformować w wałek długości około 40 cm, zawinąć w folię, włozyć do lodówki na około 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 180°C.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pokroić na plasterki grubości około 5mm. Plasterki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem.
Wierzch krakersów posypać sezamem (lub dowolnymi innymi ziarenkami). Piec 10 min w 180°C. Pilnujemy i zaglądamy przez szybkę żeby się zbytnio nie spiekły – mają być złoto-brązowe. W razie potrzeby można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut (każdy piekarnik piecze trochę inaczej).
Po wystudzeniu przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.