urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef lub
mikser, miska
garnek do smażenia, łyżka cedzakowa, dwie łyżki
Składniki
Składniki do obu wariantów:
2sztjajka
200gjogurtu greckiego
250gmąki
1łyżeczkaproszku do pieczeniaczubata
1szczyptasoli
500goleju do smażenia
Wariant numer jeden:
1 łyżeczkaekstraktu waniliowego
2 łyżkierytrytolu pudru
Wariant numer dwa:
30g odżywki białkowej waniliowej
Wykonanie
Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na bardzo gładką masę lub przy pomocy urządzenia wielofunkcyjnego - dodać wszystkie składniki do naczynia miksującego i wyrabiać 3 min w trybie Interwał.
Rozgrzać olej w małym rondelku - powinien mieć temperaturę 180 stopni. W niższej ciasto nie będzie się rumienić, w wyższej będzie się palić z zewnątrz a pozostanie surowe w środku.
Dwie stołowe łyżki zanurzyć w rozgrzanym oleju. Nabrać na jedną z nich niewielką porcję ciasta - wielkości orzecha włoskiego. Pomagając sobie drugą łyżką uformować jajowaty kształt i delikatnie włożyć do oleju. Powtarzać do wyczerpania ciasta.
Smażyć 3-4 minuty aż pączki urosną i zrobią się rumiane, obracać je jeśli same tego nie zrobią.
Przełożyć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy żeby odsączyć nadmiar oleju.
Podawać z ulubionymi dodatkami - lukrem, syropem daktylowym lub cukrem pudrem.