fbpx

Zapach i aromat kawy ma wielu zwolenników. Picie kawy to nie tylko sposób na to, by zyskać dodatkową energię do działania czy po prostu rozkoszować się jej smakiem. Ziarno kawy to wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na ogólne funkcjonowanie ludzkiego organizmu. 

Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić dnia bez wypicia przynajmniej jednego kubka kawy. Porcja kawy to rozkosz dla zmysłów, pobudzenie organizmu, a także chwila relaksu podczas zabieganego dnia. Już same te walory świadczą o tym, że kawa ma ma na nas pozytywne działanie. Ten pochodzący z Etiopii napój, który do Polski trafił w XVII wieku, przez stulecia stawał się coraz bardziej powszechny. Jednak oprócz pozytywnych opinii na jego temat przez ten czas wokół ziaren kawy i samego napoju zdążyło narosnąć wiele mitów dotyczących wpływu na ludzkie zdrowie. I tak jak w każdym przypadku, tak i w przypadku picia kawy, by cieszyć się jej pozytywnym działaniem, warto korzystać ze złotej zasady umiaru. Dziś przyrządzanie kawy to wiele sposobów i wiele możliwości. Łatwy jest też dostęp do różnych gatunków kawy. Warto więc o tym wiedzieć jak najwięcej, by optymalnie czerpać z ich dobrodziejstw. 

Ziarna kawy – co zawierają?

Kawa jest przede wszystkim znana i spożywana ze względu na to, że zawiera dużą ilość kofeiny. Dzięki niej kawa pomaga w poprawie pamięci krótkotrwałej, wzmaga koncentrację i pozwala organizmowi „obudzić się”. Dlatego też dużo ludzi nie wyobraża sobie porannego startu do codziennych obowiązków bez wypicia filiżanki kawy. Poza tym napój ze zmielonych ziaren kawy dzięki kofeinie przyspiesza spalanie komórek tłuszczowych i ma działanie przeciwbólowe oraz rozkurczowe. Podnosi też ciśnienie krwi. Co jeszcze znajdziemy w ziarenku kawy? Otóż są to:

  • witamina PP – odpowiedzialna m.in. za: obniżenie cholesterolu LDL, prawidłową aktywność mózgu, trawienie i dobrą kondycję skóry; kawa zawiera też inne witaminy z grupy B (odpowiedzialne w dużej mierze za funkcjonowanie naszego układu nerwowego) w tym kwas foliowy, oraz witaminę E;
  • aromaty,
  • białka,
  • kwasy tłuszczowe,
  • polifenole o działaniu przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym;
  • minerały (m.in. magnez).

I choć zazwyczaj nie podejrzewa się kawy o takie bogactwo, to jej skład pod względem pozytywnego wpływu na nasze zdrowie wygląda całkiem imponująco.

Gatunki kawy 

Kawowce rosną głównie w Afryce, na Bliskim Wschodzie, w Ameryce Południowej i Środkowej. Uprawy kawy w niektórych państwach to główne dziedziny gospodarki przynoszące największy dochód. I choć drzewa i krzewy tego gatunku to aż 40 rodzajów, najpopularniejszymi są arabica i robusta. Za królową kaw uznaje się arabicę – jest najbardziej zróżnicowana smakowo i występuje w wielu rodzajach – za to robustę cechuje bardziej intensywny smak (gorzkawy i lekko kwaśny). Przygotowując kawę mieloną, możemy też stwierdzić, że robusta ma mniej intensywny aromat. Jej kolejny plus to także większa moc – a więc wartość dla osób, które potrzebują dużego zastrzyku energii. Aromat i smak obu gatunków kaw zależy też od tego, jaki był ich stopień palenia.

Kawa ziarnista – jak parzyć

Kawa ziarnista przeznaczona do samodzielnego zmielenia jest uznawana za najbardziej wartościową. Jej smak i aromat, dzięki zmieleniu tuż przed zaparzeniem, są bardziej intensywne – kawa mielona zapakowana już w fabryce traci na tych walorach. Kawę ziarnistą można parzyć na wiele sposobów – zmieloną kawę można zalać wrzątkiem w filiżance, użyć do tego kawiarki, ekspresu ciśnieniowego (dzięki temu łatwo można przygotować tradycyjne włoskie kawy, jak espresso, cappuccino czy latte macchciato), ekspresu przelewowego czy też aeropressu. Nie dla wszystkich jednak kawa ziarnista jest wymarzonym elementem wyjściowym do przygotowania ulubionego napoju. Dlatego też na kawę istnieją różne inne sposoby. O tym w dalszej części tekstu.

Kawa i różne na nią sposoby – nie tylko kawy ziarniste

Najlepsza kawa to taka, która najbardziej nam smakuje i której przygotowanie najbardziej nam odpowiada. Dlatego też oprócz kawy ziarnistej, kawy mielonej, na rynku dostępna jest także kawa rozpuszczalna. Kawa mielona to także kawa w zamkniętych szczelnie kapsułkach. By ją zaparzyć, potrzebny jest odpowiedni ekspres. Tego rodzaju naboje do ekspresu, np. Cafissimo kapsułki, to szeroki wybór kaw. I to właśnie cenią sobie ich amatorzy. To także łatwość przygotowania napoju bez straty na jego jakości. Ważne jest jednak to, by kapsułki zawierały kawę wysokiej jakości, a nie mieszankę niewiadomego pochodzenia.

Picie kawy – kiedy wyjdzie na zdrowie?

Jak już wcześniej wspomniano, picie kawy wyjdzie nam na zdrowie, gdy zachowamy umiar. Optymalna liczba kawa wacha się od 3 do 5 dziennie. Szczególną ostrożność powinny zaś zachować osoby chorujące na nadciśnienie. Udowodniono także, że picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia na przykład choroby Alzheimera czy Parkinsona. Podobnie dowiedziono, że nie jest prawdą, że kawa wypłukuje z organizmu magnez.

By czerpać z dobrodziejstwa kawy, ważne jest, by pić napoje wysokiej jakości. Tylko taka kawa zapewni nam nie tylko dobre samopoczucie psychiczne, ale i fizyczne. Podobnie jak herbata musi nam też odpowiadać pod względem smaku i aromatu. Tutaj osobiste preferencje, a nie panująca moda, są najważniejsze.